6 Ağustos 2009 Perşembe

Bu havuz çok derin çok...

İhale arifesinde bin bir iddaa ortaya atılıyor.Aziz Yıldırım önderliğinde özellikle büyük kulüpler 400 milyon dolar civarı bir bedel istiyorlar.Ancak şu an ülkemizde bulunan yerli platformlar için bu imkansızın da ötesinde.Digitürk’ün şu anda ihale bedeli 170 milyon dolar civarında. Yani kulüplerin istediği yüzde yüzden fazla bir zam.

Rekabetin bol olacağı bir ihale olacak.


Bu yüzden fiyat elbetteki artacaktır.Ancak 400 milyon dolar civarına ulaşan bir ihale bedeli olur mu?
Eğer olursa bu şirketler bu bedeli karşılayabilir mi?



Geçmiş zamanda yükselen fiyatlar nedeniyle Teleon’un 6 ayda çöküşüne şahit olmuştuk.Böyle bir olayın tekrar yaşanması hem Türk Futboluna hem de biz futbol izleyicilerine zarar verir.Zaten şu durumda insanlar üye oldukları platformlara tonlarca para ödüyorlar.Ligi izleyen Avrupa maçlarını izlemiyor.Avrupa maçlarını izleyen ligi askıya kalmak zorunda kalıyor.Türk seyircisi için her iki turnuvayı da takip etmek evde iki platformunda olması demek.Ülkemizin milli gelir durumunu ele alırsak bu durum bizi sıkıntıya sokuyor.Yemeyip,içmeyip platformlara para akıtmak gerçekten çok zor.

Geçenlerde ortaya atılan bir iddaa.TRT’nin Telekom sponsorluğunda ihaleye girip yayınları alması.Olası bir durum ancak yayınları şifresiz veririz açıklaması ne kadar doğru bilemiyorum.İddaaya göre şu anki ihale bedelinin üç katı bir fiyat vereceklermiş.Yani bu demek oluyor ki kulüplerimizin istediği türden bir fiyat.Peki bu fiyatı nasıl karşılarlar orası muamma.Ancak Başbakan’ın onayı alındığı ortaya atılan bir başka iddaa.O zaman işin rengi değişiyor haliyle.Ne olup biteceğini sanırım Ocak 2010’da daha net göreceğiz.







Peki lig olarak ne konumdayız?

Şu an yayıncı kuruluş Digitürk-Lig tv.Her hafta ligde 4 naklen maç vermek zorunda.Federasyondan özel bir talep olmazsa federasyon 4 maça izin veriyor.Çünkü yapılan anlaşma böyle.
Ligimizi pazarlaya biliyor muyuz?

Bugün baktığımızda eskiye nazaran ligimizi canlı yayınlayan kuruluşlar arttı.
Arapların Al jazeera sport kanalı ligimizin yayın haklarını geçen senden beri elinde bulunduruyor.Her hafta 4 maçı canlı vermese de ortalama 2 maç veriyorlar.

Geçen sene İspanyoların Canal+ kanalı bazı maçlarımızı canlı olarak yayınladı.Ayrıca Sportmania kanalı geçen sezondan devam sözleşmesini bu sene de yeniledi.Ancak bu kanal her hafta bir canlı maç veriyor.Örneğin yarın ki İstanbul B.B-Beşiktaş maçını bu kanal canlı olarak sunacak.

Yayıncı kuruluşa maçlarımızla ilgili daha bir çok kanal ve kuruluşun talebi söz konusu.Ancak yayıncı kuruluş bu konuda biraz seçici.Çünkü izin vermediği kanal ve kuruluşlar şifresiz yayın yaptıkları için özellikle Türk izleyicilerin bu kanalları rahatlıkla izlemesi onları zor durumda bırakıyor sanırım.Ligimizin pazarlama açısından yavaş yavaş yükselişe geçtiği kesin.Ancak dünyada ilk üçe soktuğumuz Galatasaray-Fenerbahçe derbimizi aynı şekilde pazarladığımızı söyleyemem.Kalite artıkça daha iyi yerlere geleceğimiz kesin.

Umudum bu yönde…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder