13 Temmuz 2010 Salı

Analiz:2006 İtalya'sı,2010 İspanya'sı...

Hangisinin oynadığı futbol göze hoş geliyor.Herkes için tabii ki İspanya yanıtı gelecek.
İspanya total futbolu oynamaya çalışan, oyunu hep ön tarafa atan bir anlayışa sahip.Her ne kadar kalabalık bir orta saha grubu ile çıksalar da amaçları bu. Ancak bana göre çektikleri gol sıkıntısının temel nedenlerinden biri de bu.

2010 Dünya Kupası’nda daha ilk maçta kaybetti İspanyollar İsviçre’ye.
İsviçre oynatmama üzerine çıktığı maçta devirmişti İspanya’yı.
Sonrasında ise İspanya kalan tüm maçlarını kazanarak kupayı aldı. Son 4 maçının 1-0 ile bittiğini göz önünde bulundurursak bu nasıl total futbol anlayışı diyeceksiniz?
Honduras’ı bile iki gol ile geçen bir İspanya izledik bu Dünya Kupası’nda.8 gol ile tamamladılar turnuvayı.

Aslına bakarsanız İspanya’nın özeti şurada:
Öne geçtikleri zaman rakibi bayıltan bir yapıya sahipler. Pas pas pas …
Adeta öldürüyorlar rakipleri.Ancak ya geriye düşerlerse…
İşte o zaman sıkıntı oluyor.İsviçre’nin uyguladığı şablon ortaya çıkıyor ki İsviçre o maçta biraz İtalyan özentiliği de yaparak catenaccio uygulamaya çalıştı ve başarılı da oldu.Hatta maç içerisinde farkı açacak pozisyonlar da bulmuşlardı.

İşte şuursuz bir kapanma yerine akıllı oynamayı tercih eden ekipler başarılı olabiliyorlar İspanya’ya karşı.Aslında sadece İspanya değil her takıma karşı. Paraguay’da da bunu gördük.Onlar çok daha iyi bir şablonla sahadaydılar.
Oyunu arka tarafta kabullenmek yerine orta sahayı inanılmaz kalabalık tutup ön alanda bastılar hep.Rakip sahada 5-6 Paraguaylı pres uygulamıştı hatırlayın. Arkadaki dörtlü ise hiç çıkmadı , çakılı oynadılar.Bunun meyvesini de aldı aslında Paraguay.Üstelik penaltı da kazandılar.Ancak atamadılar işte.Maçın kırılma anı. O penaltı belki gol olsa İspanya’dan eser kalmayabilirdi.

2006’da İtalya ne yaptı?

İtalya ezelden beri defansif yapısıyla tanınır.Aslında buna defansif bir yapı demek yanlış.
Uyguladıkları catenaccio sisteminden dolayı bu yakıştırma yapılıyor.Ancak catenaccio nasıl uygulanır?
Catenaccio elinizdeki futbolcu yapılarıyla çok alakalı.4 sene önceki İtalya ile bugün ilk turda elenen İtalya arasında çok fark var.Hem 4 yaş daha yaşlanmış bir ekip olarak geldiler.
Hem de 2010’da gördüğüm İtalya kadrosu belki de tarihlerindeki en kötü kadro.
Bu oyuncularla başarılı olmanız çok güç.

Tekrar 2006’ya dönersek catenaccio uyguladı diyoruz ya İtalya. İşte o İtalya 12 gol bırakmış rakip filelere. 2 gol de yemişler.
İspanya 2010’da 8 atıp, 2 yemişti. Burada bir tezatlık yok mu o zaman?

Elbette var.İtalya o dönem Çek Cumhuriyeti,Gana ve Abd ile karşılaşmış ve lider çıkmıştı.
Kimleri vardı? Materazzisi,Nestası,Pirlosu,Tottisi,Cannavarosu,Gattusosu,Grossosu,Inzaghisi,Tonisi,Del Pierosu. Unuttuğum varsa bağışlasın beni :)




Çok sağlam bir arka tarafı ve orta sahasına rağmen ileri ucu da kuvvetliydi İtalyanların.Kupayı almaları da kaçınılmaz oldu tabii.
Catenaccio felsefesi diyoruz.Hoş İtalyanlar o dönem son 16’da Avustralya’yı 90 artılarda Totti’nin penaltısıyla geçti hatırlayın.Yarı finalde Almanya’yı 118 ve 119’da geçtiler.Ama gol yemediler.İspanya da yemedi son 16’dan sonra.
İşte farkları , biri oyunu ön tarafta oynamayı seven, diğeri ise önce rakibi bozan arka tarafı sağlam bir ekip.

Bu arada sakın birisi çıkıpta Yunanistan da EURO 2004’te defansif bir anlayışla aldı kupayı demesin. Yunanistan’ın o dönem yaptığı belirttiğim gibi şuursuz kapanmanın bir eseriydi.Adeta 9 kişi kapanıp bir kişi ileride bırakarak ve sadece duran toplardan gol bulan bir takım için şanslılardı kelimesi çok oturaklı bence.
Zaten Otto Rehagel’in bir dahaki hiçbir turnuvada başarılı olamama sebeplerinden biri de budur.

Zıt bir örnek verirsek Arjantin’i ele alalım.İleri ucu inanılmaz kuvvetli.Messi,Tevez,Milito,Higuain,Aguero belki Di Maria.
Ancak ya arkası.İşte daha öncede yazdım Maradona bunu unuttu diye. O "gol yerim önemli değil silahlarım çok fazla bir şekilde golü bulurum" diye düşündü.Ama öyle olmuyor işte.
Cambiasso ve Zanetti’yi almadığı bir takım ne hallere düştü Almanya maçında.
Meksika maçında da ofsayttan o golü bulmasa ne kabuslar görecekti haberi yok Maradona'nın.



Demek ki neymiş: Takım savunması çok önemli.Önce arka tarafınızı sağlam tutacaksınız.Gol yemeyeceksiniz.

Farklı yapıları da olsa İspanya ve 2006’daki İtalya bunu yaptı.İspanya orta saha kuvveti ile biraz daha ön plana çıktı.İtalya ise taş gibi bir arka tarafı ile işi bitirdi işte.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder