12 Temmuz 2010 Pazartesi

2006 İTALYASI 2010 İSPANYASI !!!

Daha geniş bir analiz yapacağım ilerleyen günlerde İtalya ve İspanya hakkında.

Şimdi final maçına şöyle bir bakalım:

Maç öncesi İspanya’nın kilidi erken açacağı düşüncesindeydim. Ama öyle olmadı.Hollanda tam anlamıyla oynatmamayı düşündü finalde. Gerçi kupada ne oynadı ki Hollanda diyeceksiniz? Doğrudur.Hollanda’ya karşı antipatim yok.Hiç bir zamanda olmadı.Ancak bu kupada iyi oynamadılar bana göre. Biraz şansları yardım etti. Biraz da hakemlerle buraya kadar geldiler.

Şu son final maçında bile maçın 90 dakikada bitmemesinin sebebi hakem Howard Webb’in Hollanda’yı eksik bırakmamasıdır.De Jong’un Xabi Alonso’nun göğsünün tam ortasına çizdiği krampon izlerini es geçti Howard Webb. Robben’i uzatma dakikalarında oyundan atamadı mesela. Maçın kontrolü hiçbir zaman O’nda değildi.

Gerçi İspanya maçın başında bulduğu inanılmaz net iki pozisyonu gol yapsa baştan işi bitirecekti. Hollanda biraz daha ileriyi düşünecek, İspanya ise çok rahat bir maç geçirecekti.
Bu pozisyonlar gol olmayınca Hollanda ilerleyen dakikalarda çok daha iyi alan daralttı ve hakimiyeti eline aldı. Robben ile net pozisyonlar da harcadılar. Villa da inanılması güç bir gol kaçırdı altı pasta İspanya adına.
Ancak son üç maçını 1-0 ile geçen İspanya uzatmada da olsa Dünya Kupası’nı tarihlerinde ilk kez yine aynı skorla aldılar.Ahtapot Paul de İspanya demiş.Daha ne olsun?

Belki zaman zaman göze hoş gelen bir futbol oynuyor İspanya.Yaptıkları pas alış verişleriyle özellikle.Ancak gol sıkıntıları bariz gözüküyor.
Bir de 4 sene önce İtalya bu kupayı alırken ne yaptı? İspanya ile karşılaştırıp ona biraz bakalım.

Catenaccio oyun felsefesini benimsedi İtalya bir bakıma. Defansif bir ekip görüntüsü çizdikleri için eleştiri oklarının da hedefi oldular. Ancak 12 gol bıraktılar rakip kalelere, 2 gol yediler.

Peki İspanya ne yaptı 2010 Dünya Kupası’nı alırken?
8 gol atıp , 2 gol yediler.
Bakıldığında yedikleri goller eşit.Ancak daha defansif görünen İtalya’nın daha fazla gol attığını görüyoruz.

Belki o zaman ki İtalya ile bugünkü İspanya’yı karşılaştırmak anlamsız olabilir.Oynadıkları ekipler de farklı çünkü.
Ancak o dönem İtalya oynatmamayı düşünüyordu.Başardılar da.Ama tam 12 gol bulmuşlar.
Bugünkü İspanya ise oynamayı,oyunu ön tarafa atmayı seven bir takım.
Buna rağmen İtalya’nın daha fazla gol bulması ilginç bir ayrıntı bana göre.Tartışılması, üzerinde durulması gereken bir konu.
*jaglersport.com yazımdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder