30 Ağustos 2010 Pazartesi

Diriliş..

Üst üste gelen kötü sonuçlar sonrası özgüvenini kaybetmiş bir oyuncu grubu vardı. Eskişehir çok önemli bir deplasmandı Galatasaray için. Galibiyet şarttı ve buna çok ihtiyacı vardı camianın. Bu zor deplasmanda Galatasaray bunu başardı. Bir çok psikolojik sebep sayabiliriz:

Üste gelen kötü sonuçlar ve Uefa Kupası’nda 3. sınıf bile olmayan bir takıma elenme faciası..
Eskişehirspor’a karşı hem içerde hem dışarıda yakın zamanda galibiyetin olmayışı vb. gibi..

Galatasaray bunun üstesinden geldi ve ölü toprağı üzerinden attı. Buna çok ihtiyacı vardı.

Önce Ivesa ikramda bulundu Baros geri çevirmedi. Sonrasında Ufuk iyi götürdüğü maçta gereksiz bir hata yaptı. Ama Galatasaray oyundan hiç kopmadı. Belki çok iyi oynamadı ama durumun farkındaydı. Arda biraz kıpırdadı. Orta sahada da Ayhan iyi günündeydi.

Ayhan’ a ayrı bir paragraf ayıralım. Lviv maçında da orta sahayı toparlama görevini üstlendi Eskişehir’de de..
Bunu iyi başarıyor ancak şu saçma pas hataları da olmasa..
Hiç gereği olmayan yerlerde riskler alıyor.Anlamsız.Ancak buna rağmen hem kondisyon olarak hem de genel görünüm itibariyle Ayhan iyi gözüktü.Uzun bir aradan sonra O da durumun farkında sanırım.

Rijkaard’ın da Serkan Kurtuluş hamlesi yerinde bir karardı.Hakan Balta’nın kızağa çekilmesini çok daha önce bekliyordum. Demek ki illa takımı tam anlamıyla yakması gerekiyormuş. Serkan ters ayaklı olmasına rağmen hiç sırıtmadı o bölgede. Rijkaard’ın aslında defans hattında bir çok alternatifi var. Sabri dönünce bu kombinasyonları uygulayacak mı bilmiyorum. Ama Hakan Balta şu mesajı almalı: Vazgeçilmez değilsin!

Galatasaray milli maç arası öncesinde önemli bir galibiyet aldı. Bu arada sakatlar da düzelecek. Sanırım takıma bir ya da iki takviye daha yapılacak. Yaklaşık bir aya yakındır yurtdışında yaşam savaşı veren Adnan Sezgin’in transferle dönmesi camianın beklentisi. 2 gün kaldı transferin bitmesi farkındadır sanırım Sayın Sezgin..

Eskişehirspor’a gelirsek..
Geçen seneki havaları pek yok.Aslında iyi bir ekibe sahip Rıza Çalımbay.Toparlar mı takımı bilmem.Ama yanlış giden bir şeyler var.Eskişehir’de rakibi boğan,basan bir Eskişehirspor görmeye alışmışız. Geçtiğimiz iki haftada da pek iyi değillerdi.Milli maç arası iyi gelebilir silkelenme açısından. Mırıldanmalar var Eskişehir’de Rıza Hoca için. Ama O üstesinden gelecektir.

Kuddusi Müftüoğlu mu ? Her zaman ki gibi..

Ben beğenmiyorum. Ancak demek ki beğenenler var. Var ki geçen sezondan süren alışkanlık devam ediyor. Boyuna Galatasaray maçlarına veriliyor. Formda olduğu söyleniyor. Biz o formu hiç göremiyoruz nedense!

K.D.Ç Karabükspor:1 Beşiktaş:4

Her iki tarafa gitti geldi maç.Kazanan Beşiktaş oldu.Emenike çok yıprattı Beşiktaş savunmasını ancak tek başına O da nereye kadar. Skor avantajını biraz daha koruyabilseydi Karabükspor daha farklı bir şablon ortaya çıkabilirdi. Ama Beşiktaş Nobre’nin 2. golde yaptığı faulu saymazsak iyi geldi geriden..

Kırılma anı ilk yarıda Emenike’nin kafa şutunu Cenk’in inanılmaz refleks ile çıkarmasıydı. Sonrasında Beşiktaş aldı götürdü zaten. Karabükspor defans zaaflarını da yok ederse iyi bir ekip görüntüsü yakalayacak. Ancak şu defans ile işi zor.Özellikle Deumi Antep’teki günlerini aratıyor.Zaten ağır bir oyuncuydu.Ama şimdi daha da fena halde.Toparlanmazsa Karabük’e zarar verir.

Emenike ise bambaşka . Hem hızlı hem dikine giden hem de topu müthiş saklayan bir oyuncu.Her geçen gün de üzerine koyuyor bu oyuncu. Gerçekten inanılmaz. Umarım bu formu hep devam eder…

23 Ağustos 2010 Pazartesi

Trabzonspor:3 Fenerbahçe:2

Bir kere inanılmaz formda olduğunu biliyorduk Trabzonspor'un. Bu sezonda iyi bir sezon geçirecekler bu belli. Şenol Güneş kafasına koymuş bazı şeyleri. Takımı müthiş koşuyor. Orta sahası inanılmaz formda..

Aykut Kocaman ise 1 puanı verin gideyim havasında gelmiş Trabzon'a. Alex yedek Stoch yedek.

Niang ve Semih ile başlamış ama göz boyamaktan başka bir şey değil bu. Maçın başı Trabzon'un istekli oyunu gollleri getirdi. Fenerbahçe ne kadar toparlarım havasına girdiyse de Trabzonspor 2. yarı başında bulduklarını atsa maç farka gidebilirdi.Bunun üzerine bir de Colman penaltı kaçırdı.

Aykut Kocaman yanlış yerde ilginç bir strateji denemek istedi.Kumarı yanlış yerde oynadı.

İyi bir efor sarfetti iki takım. Perşembe günü yolları açık olsun!


Kimse bu zulmü hak etmiyor!

Galatasaray için kritik maçlardan biriydi Bursaspor maçı. İyi de başladılar. Bursaspor’u kendi sahasına hükmetti Galatasaray. Ancak bir kez gelen Bursa golü buldu. Futbolda bunlar var.

Asıl iş buradan maçı çevirmek.Yapamadı Galatasaray. Zaten 70’ten sonra orta sahası düşüyor.
Gidemediler daha fazla. İyi oynadılar,istekli ve arzuluydular. Galatasaray 10 ‘ dan fazla korner attı ama golü bulamadı işte.

Başka bir konuya geçelim: Sarp-Barış-Ayhan üçlüsünü orta sahada görünce inanın tüylerim ürperiyor. Bazıları Rijkaard’a kızıyor. Rijkaard ne yapsın ? Elindeki malzeme bu.Bursaspor maçında adam bir oyuncu değiştirebildi. 2 hakkını kullanamadı bile. Adam demiş ki satmayın Mehmet Topal’ı. Satmayın Keita’yı. Ama yönetim kararıdır satıldı bu oyuncular ve diğerleri…

Peki sonra ne dedi Rijkaard? O zaman şu – şu - şu bölgeye oyuncu alın.Orta sahamız iyi değil. Temmuzdan beri yırtınıyor adam futbolcu istiyorum diye. Ama sen üçün beşin hesabını yaparsan alamazsın adam. Sonra da böyle taraftarın kucağına oturuverirsin.

Galatasaray kulübü bunları hak etmiyor. Galatasaray camiası bunları hak etmiyor.
Bu Galatasaray taraftarına kimsenin zulüm etmeye hakkı yok. Yönetimin işlerine akıl sır ermiyor. Bu kadar adam gönderiliyor yerine gelen kimse yok.

Bir çok oyuncu satıldıktan sonra demiştim ki taş gibi bir Galatasaray olacak.Tepki de aldım mail atan arkadaşlar sağ olsun. Ama bazı açıklamalar vardı. Üç orta saha alacağız vb. tarzı. Bunları duyunca , Rijkaard’ın da isteklerini bildiğim için dedim ki taş gibi Galatasaray geliyor. Cana transferi ve devamı gelmedi.Adeta yarım ve yetersiz bir kadro oluştu. Ve ligin 2. haftası Galatasaray orta sahasına bakın: Sarp-Barış-Ayhan. Sağ bek Ali Turan . İnanamıyorum.

Şimdi en son da maçın hakemine değinelim. Bir kere şunu söyleyeyim Abdullah Yılmaz hakem filan değil olamaz da…
Her insan her mesleğe yatkın olacak diye bir kaide yok. Herkesin farklı meziyetleri, yetenekleri vardır. Mesela bakın Adnan Sezgin’e 15 gündür Almanya’da ama bir sonuca ulaşamadı. İş bitiricilik konusunda sıkıntıları var. Abdullah Yılmaz’ın da hakemlik konusunda bazı sıkıntıları var. İnsanların neden bazı konularda ısrar ettiğini anlamış değilim. Gözüküyor işte .Tüm kamuoyu görüyor. Volkan Şen’in oyundan atılması gerektiğini Volkan Şen dahil herkes biliyor. Ama Abdullah Yılmaz kırmızı kartı çıkarmıyor veya çıkaramıyor. Nasıl bir iştir ben anlam veremedim.

Oğuz Sarvan sahip çıksın hakemine.Bu maça da bu hakemi atadın ya helal olsun sana!

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Beşiktaş:0 İstanbul Belediye:2

Maçın başı Beşiktaş inanılmaz hırslı.Basıyor, alıyor. Schuster ofansif bir kadroyla da çıkmış.
Skor yanıltmasın sakın golü bulsa Beşiktaş rakibi dağıtabilirdi. Ama atamadılar. Rüzgar tersine döndü sonra. Önce şunu belirteyim. Ofansif olarak harika bir ekip olabilirsiniz. Ama arka tarafınız da sağlam olacak. Hep dediğim, üstünde durduğum noktalardan biri. Galatasaray geçen sezon neden istediği sonuca ulaşamadı. İşte bu yüzden. Ofansif kurgunuz sizi kurtarmıyor maalesef.

Beşiktaş 40 metrede top oynadı Belediye karşısında. Santraya kadar çıkardı defansını. Belediye ilk yarı sıkıştıramadı golü.Hep ofsayta yakalandılar. Ferrari'nin ağır oyunu bu şablona uygun değil. Schuster'in bunu görmesi lazım. Kaleci Cenk'in bile neredeyse libero gibi oynadığı bir maç oldu.

Beşiktaş saldırdı , saldırdı bulamadı golü. Açık verdi ki şu şablonda vermesi çok normal.Golü de yediler.

Zemine de yer ayıralım.İnönü'de topu kim oynacak? Beşiktaş oynayacak. O zaman bu zemin olmaz. Ayağa pas yapan takım Beşiktaş, bu zemin dezavantajına. Bunu Beşiktaş Yönetimi biliyordur herhalde...

Abdullah Avcı ve ekibine tebrikleri sunalım.



17 Ağustos 2010 Salı

Mehmet Çiftçi Marca'da...

Zamanında az takışmadık Mehmet Abi'yle. Bazı haberleri , fikirleri üzerine yazı yazmıştım. O da bana cevap hakkını kullanmıştı. Sonra tatlıya bağladık işi.

Marca'da görevi yükselmiş. Daha önce Marca'da çalıştığını biliyordum ancak şimdi Marca'nın Türkiye editörü...

Türk futbolu ile ilgili gelişmeleri düzenli olarak Marca okurlarına aktaracak, gazetenin radyo ve televizyonunda da canlı yayın programlarına katılacak.
Hayırlısı olsun!


15 Ağustos 2010 Pazar

Antalyaspor maçındaki Fenerbahçe!

Alex'ten nasıl faydalanırsın? İşte böyle..

Rakamlarla konuşmayı , yazmayı ben de sevmiyorum.Ancak bu durumu başka türlü açıklayamam.

Aykut Kocaman'ın 4-3-3'teki ısrarı Şampiyonlar Ligi'nden etti Fenerbahçe'yi.

Belki de Dia'nın yokluğu O'nu Antalya maçı için 4-2-3-1 ' e itmiş olabilir. Antalya kötü kabul ediyorum ama şu şablonda Alex'i de Semih'i de görüyorsunuz. Alex etkili , Semih etkili..

İyi oynadı Fenerbahçe.Neredeydi Young Boys maçlarında diye soruyor insanlar? Haklılar..

Aykut Kocaman ne düşünüyor bilmiyorum.Niang geldi.Dia da dönünce 4-3-3'e geri vites atar mı?

Atarsa Alex'i kaybeder. Daha önce de yazdık Aykut şablonundaki Alex'i..
Hep beraber göreceğiz. Özellikle de PAOK maçlarında..

Sonu İyi Bitsin..

İlk yarım saat ayağa top yapan , rakip kaleye giden bir Galatasaray vardı.Ne olduysa bu saatten sonra oldu. Önce yardımcı hakem ile başlayan,sonra Ali Turan ve Aykut Erçetin ile devam eden hatalar silsilesi Sivasspor’a beraberlik golünü getirdi.

Daha önce belirmiştim. Galatasaray’ın kalesi Ufuk’a teslim edilmelidir. Aykut yıllardır Florya’da.Bir insana bu kadar şans verilmez.Ama O’na her sezon belli maçlarda şans veriliyor.
Hatırlayın 2 sene önceki Bükreş maçlarını. Hiçbir gelişme göstermedi. Bırakın kale Ufuk’un olsun. O hata yapmayacak mı? Elbette yapacak. Ama hiç olmazsa yan topa çıkar , yenilmesi gereken goller yer. Anlayan anlamıştır umarım.

Ali Turan’a gelirsek , seni bu kadar isteyen bir camiaya bu futbolla yanıt veremezsin. İnanılmaz kötüydü Ali Turan Sivasspor maçında. Galatasaray taraftarına “ Bu takımın sağ beki Sabri Sarıoğlu’dur “ dedirtti adeta. Kondisyonu bir kere hiç yeterli değil. Tamam maç eksiği var kabul. Ancak hazırlık kampı yemiş bir oyuncu görünümünde hiç değil.

Rijkaard’tan forma alması bu saaten sonra “zorunluluk dışında” imkansız. Bir maçta gördüklerim üzerine yazmıyorum bunları.Hazırlık döneminde de takip ettim Ali Turan’ı.Kendine biraz bakması gerekiyor.

Transferin geciktiğinden bahsetmiştik. Ama Galatasaray takımı sahaya nasıl çıkarsa çıksın Galatasaray gibi oynamalıdır. Parlayıp duran bir takım görüntüsü olmamalıdır.

Sivas’ta öne geçmişsiniz ama maçı kaybediyorsunuz. O zaman çözülmesi gereken sorunlar var. Hem de büyük sorunlar. 60. dakikadan sonra orta saha çöküyor takımda.
Cana’ya sallayanlar var. Cana’yı daha önce izlemeyip , yorum yapanlara anlam veremiyorum. 3-4 hafta sonra Cana’yı daha dikkatle izleyin. Ama yaptığınız yorumları da unutmayın. Sakın ha!

Orta saha probleminden bahsettik. Cana’nın yanına bir isim gelecek.Rijkaard da onu bekliyor. Yoksa Ayhan veya Barış’ı o bölgeye monte etmek görüldüğü gibi Galatasaray’ı çökertir. Ya da şu düşünülebilir: Cana-Hazır bir Elano ve Mustafa Sarp. Ancak öncelikle Elano problemini çözmeniz gerekiyor.Sakatlığı ne boyutta? Gitmek istiyor mu?
İsteyen kulüpler var mı?

Galatasaray’ın sorunları büyük. Lig başlamış ama hala kafalarda sürüyle soru işaretleri mevcut. Başkan ne düşünüyor? Planı ne? Bilmiyorum. Umarım Galatasaray taraftarını umutlandıran , Onları düşündüğü gösteren planları mevcuttur kafasında.

Türk Telekom Arena’yı doldurur bu taraftar merak etmesin Başkan. Ama o stada umut dolu gitsin bu taraftar Adnan Başkanım…

5 Ağustos 2010 Perşembe

İş işten Geçmeden..

İlk maçtan dolayı takımın üzerinde biraz baskı oluşacağı kanısındaydım.Ama Galatasaray bunu zaman zaman zorlansa da kolay atlattı. Yine oyunu ön plana attı. Mustafa Sarp ile golü bulunca da rahatladı.

Zaten Belgrad ekibi bu.Yani ahım-şahım bir ekip değiller.Ama buna rağmen golü bulunca Galatasaray panik yapıyor buna anlam veremiyorum.

Daha öncede belirtiyoruz hep.Cana’nın yanına bir orta saha gelecek.Gelecek tamam da ne zaman? Ligler başlıyor.Bu transferin artık gerçekleşmesi lazım.
Cana bugün 90 dakika oynadı.Yavaş yavaş hazır hale geliyor.Daha da iyi olacak.

İlk maçta Galatasaray 2-0 öne geçti.Sonra gelen talihsiz gol , panik ve yenen 2. gol.
Belgrad’taki maça bakıyorsunuz.Yine öne geçti Galatasaray iki farkla.Ancak sonrasında birazda Aykut’un hatasıyla yenen gol ve başlayan gereksiz panik.Yani bu takımın üzerine yapışacak diye korkuyorum.Bunun sebepleri bulunmalı,çözülmeli.
Aykut ilk golde hatalı ama sonrasında güzel bir oyun çıkardı.Ama her ne olursa olsun Galatasaray kalesini Ufuk korumalıdır.Ben bu düşüncedeyim.

Skor yanıltmasın kimseyi.Penaltı pozisyonuna kadar gereksiz stres yaptı takım.Üzülerek söylüyorum ama ikinci golü yiyebilirdi Galatasaray.

Takımda kaleyi Ufuk’a verdik.Sağ kanat da Pino’nun olmalı o zaman diyelim.Serdar Özkan yeterli değil o bölgede.Pino çok da güzel bir pasla gol yaptırdı Arda’ya.
Yavaş yavaş Rijkaard ısındırıyor O’nu.

Ayrıca bu takıma bir de Baros eklenecek.Bu da çok büyük etken tabii.Kewell , Belgrad maçında o bölgede iyiydi. Galatasaray’ın sıkıntısı yok ileri uçta.
Galatasaray diğer sorunlarını çözmeli.Transfer veya transferler gecikti bana göre.
Bir Elano problemi var . Satılacak muhtemelen.Yönetimin bu işi biraz hızlandırması lazım.
İş işten geçmeden…



4 Ağustos 2010 Çarşamba

Fenerbahçe:0 Young Boys:1

İlk maçtan aslında belliydi görüntü az çok.Hatırlayalım o maçı.Topu Young Boys oynamıştı.
Ama Fenerbahçe şansını da yanına alarak 2-2 ile iyi dönmüştü oradan.
Kadıköy'de açıkçası daha farklı bir Fener ve iyi bir futbol bekliyordum ama yanıldım.

Yine etkili Young Boys başladı. Volkan çıktı yine sahneye ki O da bir yere kadar.
İlhan çok ağır.Bilica yetersiz.Bu Fenerbahçe'de görülüyor.Lugano da yok.
Bunun yanı sıra rakip kaleye de gidemiyor Fenerbahçe.

Alex'in şu sistemde daha önce verimsizliğini dile getirmiştim.
Neydi o cümleler:

"Sayın Kocaman ileride bir pivot santrafor düşüncesinde ve O’nun sağı ve soluna hızlı adamlar…Bu hızlı adamlar Stoch ve Dia olacak muhtemelen. Ama bu sistemde şu Gökhan Ünal olmaz. Alex’ten faydalanmanız da çok zor. Çünkü bir nevi 4-3-3 gibi oynamaya çalışan bir ekipte Alex kendine yer bulamaz. Verimliliği çok çok azalır. Her an oyunu , skoru değiştirebilir yetenekte bir oyuncu kabul ediyorum.Bir ara pası ile iş bitirir o da kabul. Ancak bazı futbolcuların da oyun tarzını siz teknik direktör olarak değiştiremezsiniz. Bu hem Alex’e hem de Fenerbahçe’ye zarar verir. "

Bunlar net gözüküyor.Aykut Kocaman çıkardı 2. yarı Alex'i ancak bu seferde Stoch işi bozdu.
Zaten gidemiyordu Fener rakip kaleye.İyice oyundan düştü.
Semih girdi iki pozisyon geldi.Ama gol olmayınca bir değeri kalmıyor bunların.

Young Boys haddini bilerek oynadı.Çok amatör ruhlular.Ama hem İsviçre'de hem de İstanbul'da aktif oyun oynarak elediler Fenerbahçe'yi.

Biraz akıllı olsalar 2. golü çok rahat bulurlardı.

Fenerbahçe'nin şimdi çok çabuk toparlanması lazım.
En azında tek düşüncem 4 takım ile UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmak..

3 Ağustos 2010 Salı

Konuşan Resimler barbekü partisinden..

Bugünkü idman sonrasında verilen barbekü partisinden bir kaç foto...

Barış'ın " yeter lan , beni de koy bari tabağa" bakışı..


Harry , Başkanı güldürürken..

Başkan Arda'nın t-shirt'ü inceliyor..

2 Ağustos 2010 Pazartesi

Milan Stepanov..

Schuster'in Zapo'yu bırakmaması Bursaspor'u stoper arayışlarına sokmuştu. Onlar da Milan Stepanov ile anlaşmışlar. Çok da iyi yapmışlar..

Sözleşmesi 3 yıllık.Trabzonspor'da bir dönem oynadı.Ben oyun stilini beğenen birisi oalrak şunu söyleyeyim: Sağlamcı bir stoperdir. O dönem Ziya Doğan'ın bu adamı kadroda istememesi ve akabinde Porto'ya satılması durumu oluşmuştu.

Trabzonspor'dan ayrılırken "benim geldiğim zaman takımın başına sokaktan rastgele adam koysaydınız o takımı şampiyon yapardı" sözlerini sarf etmiş mesela.
Ziya Doğan'a göndermeler..

Trabzonspor O'nu 1 milyon Euro'ya almıştı , 3.5 milyon Euro'ya da Porto'ya sattılar.Porto'da pek şans bulamadı.İki yılda topu topu 17 resmi maça çıktı Stepanov. Geçen sezonu da Malaga'da kiralık geçirdi.

Öyle veya böyle Bursaspor akıllı bir transfer yaptı bana göre. İdeal bir stoper Onlar için. Ertuğrul Sağlam akıllı adam.Mevcut kadroyu pek bozmadı.İyi de takviyeler yaptılar. Güzel bir lig bizi bekliyor..